Rugpijn tijdens de zwangerschap

Een woord vooraf bij het gebruik van TENS tijdens de zwangerschap

 

Veel zwangere vrouwen hebben aan het eind van de zwangerschap last van rugpijn en/of uitstralende zenuwpijn in de benen (ischias). Rugpijn en ischias kunnen vanaf de vierde maand van de zwangerschap met TENS worden behandeld. TENS blijft voor veel vrouwen die tijdens de zwangerschap het liefst zo min mogelijk geneesmiddelen slikken, een van de weinige behandelmogelijkheden. Hierbij is het wel belangrijk om de elektroden alleen op de voorgeschreven plaatsen aan te brengen. Hieronder beschrijven wij een aantal mogelijke plaatsen om elektroden aan te brengen voor de behandeling van pijn in de boven- en onderrug en in het innervatiegebied van de ischiaszenuw.

 

Wanneer u TENS wel of niet mag gebruiken, hebben wij voor u onder Contra-indicaties | bijwerkingen op een rijtje gezet. Daar staat ook duidelijk beschreven waar u tijdens de zwangerschap op moet letten en op welke plaatsen u geen elektroden mag plakken.

Parameterkeuze bij de behandeling van rugpijn

De onderstaande frequenties kunnen bij TENS voor de behandeling van rugpijn tijdens de zwangerschap worden aangehouden:

  • Han-stimulatie (afwisselend 2 Hz en 100 Hz), aanbevolen op de rug (niet op alle apparaten geprogrammeerd)
  • hoogfrequente stimulatie (80 Hz tot 100 Hz), aanbevolen op de rug (TENS-apparaten zonder Han-programma)
  • laagfrequente stimulatie (1 Hz tot 10 Hz), aanbevolen bij Kaada-stimulatie (zie hieronder de plaatsing van de elektroden op de hand)

Plaatsing van de elektroden bij de behandeling van rugpijn

Eénkanaalsaansluiting op de bovenrug:

Als u twee elektroden gebruikt (de eenvoudigste en aanbevolen methode), plakt u de elektroden links en rechts van de wervelkolom in het gebied waar de pijn zich concentreert. De elektroden moeten op minimaal 2 cm van elkaar worden geplakt; dat komt overeen met ongeveer twee vingerbreedten. Zorg ervoor dat u de elektroden niet op de onderrug (ter hoogte van de baarmoeder) aanbrengt.

 

Tweekanaalsaansluiting op de bovenrug:

Bestrijkt de pijn een groter gebied van de rug, dan kunt u vier elektroden gebruiken. Plak in dat geval de elektroden van het eerste kanaal rechts en links van de wervelkolom in het gebied waar de pijn zich concentreert. De elektroden van het tweede kanaal plakt u in het gebied waar de pijn naartoe uitstraalt. Ook nu mogen de elektroden niet op de onderrug (ter hoogte van de baarmoeder) worden aangebracht.

 

Kaada-stimulatie op de hand (voor pijn op een willekeurige plaats in het lichaam, inclusief onderrugpijn en ischias)


Er worden hiervoor kleine elektroden (bijvoorbeeld ronde elektroden met een doorsnede van 32 mm) op de hand geplakt. Stimulatie van de acupunctuurpunten hier zorgt voor afgifte van lichaamseigen pijnstillende boodschapperstoffen. Bent u rechtshandig, dan plakt u de TENS-elektroden op uw rechterhand; bent u links, dan plakt u ze op uw linkerhand. Kaada-stimulatie op de hand verdient aanbeveling als de buik- en rugstreek ontzien moeten worden. Deze stimulatie kan verlichting bieden bij alle soorten pijn, niet alleen bij rugpijn. Zo is dit ook een optie om pijn in de onderrug en in het innervatiegebied van de ischiaszenuw te behandelen.

 

Hoe lang en hoe vaak moet TENS worden toegepast?

Een 'normale' TENS-behandeling duurt doorgaans 30 minuten. De behandeling kan naar behoefte worden verlengd en/of een paar keer per dag worden herhaald.